اگرچه پاسخ به این سوال که عایق رطوبتی چیست را اهالی بخش ساختمان میدانند، اما بسیاری از مردم دقیقاً نمیدانند که در چه منطقهای باید از کدام ماده استفاده شود. مواد عایق رطوبتی که یکی از مهمترین عناصر یک پروژه ساختمانی هستند، دوام بسیاری از سطوح مختلف را در ساخت و ساز افزایش می دهند.
عایق رطوبتی چیست؟
قبل از توضیح اینکه مواد عایق رطوبتی چیست، لازم است مفهوم عایق رطوبتی را توضیح دهیم. عایق رطوبتی فرآیندی است که در آن یک جسم یا سازه ضد آب یا مقاوم در برابر آب می شود. به لطف این فرآیند، سطح یا ساختار عایق شده در برابر نفوذ آب مقاومت می کند.
در ساختمان ها، عایق رطوبتی مانعی برای جلوگیری از عبور آب بر روی سطوحی که تماس زیادی با آب دارند مانند پی، سقف و دیوارها ایجاد می کند. به لطف عایق رطوبتی، سطوح ساختمان تقویت و ضد آب می شوند. به طور خلاصه، عایق رطوبتی یک اقدام محافظتی است که سطح را در برابر آب مقاوم می کند و از نفوذ مایعات به سطوح نامطلوب تحت نیروهای خارجی مانند فشار هیدرواستاتیک و مویینگی جلوگیری می کند.
مواد عایق رطوبتی چیست؟
می توان به این سوال پاسخ داد که مواد عایق رطوبتی با بسیاری از محصولات مختلف در بازار چیست؟ هر یک از این محصولات دارای حوزه های مختلف استفاده هستند. در صورت عدم اجرای صحیح مواد عایق رطوبتی بر روی سطوح، مشکلاتی که پیش می آید نه تنها باعث کاهش راحتی فضاهای نشیمن می شود بلکه دوام سازه را نیز کاهش می دهد. به همین دلیل، استفاده از مواد عایق مناسب برای سطوحی که در تماس زیاد با آب هستند، ضروری است.
عایق رطوبتی پایه سیمان
عایق رطوبتی بر پایه سیمان ساده ترین روش عایق رطوبتی مورد استفاده در پروژه های ساختمانی است. با مخلوط کردن مواد عایق رطوبتی پایه سیمان به راحتی اعمال می شود.
این روش عموماً در مناطقی که در داخل ساختمان هستند و تماس بالایی با آب دارند مانند سرویس بهداشتی و حمام استفاده می شود.
این روش عموماً در مناطقی که در معرض فشار بالا هستند مانند استخرها و مخازن آب و در مکان های مرطوب با تماس زیاد با آب مانند تراس ها، حمام ها و زیرزمین ها استفاده می شود. عایق رطوبتی پایه سیمانی معمولاً دارای مقاومت کامل یا نیمه ارتجاعی است اما در معرض نور خورشید و شرایط آب و هوایی قرار نمی گیرد زیرا در مناطقی مانند توالت و حمام استفاده می شود.
عایق رطوبتی دو جزئی پایه سیمان polycrete یک ماده کاملا الاستیک و عایق آب و رطوبت دو جزئی بر پایه سیمان و اکریلیک است که می تواند به صورت داخلی یا خارجی روی بتن اعمال شود.
عایق رطوبتی مایع
یکی دیگر از روش های عایق رطوبتی که اغلب ترجیح داده می شود، مواد عایق رطوبتی مایع است. روش عایق رطوبتی مایع یک پوشش نازک است که معمولاً از یک پوشش پرایمر و دو لایه استفاده می شود که توسط اسپری، غلتکی یا ماله اعمال می شود. انعطاف پذیری بیشتری نسبت به انواع عایق رطوبتی پایه سیمان دارد. به همین دلیل امروزه بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.
دوام پوشش ضد آب بستگی به نوع پلیمری دارد که سازنده در ساخت عایق رطوبتی مایع استفاده می کند. عایق رطوبتی مایع ممکن است از یک غشای مایع با اسپری که از آسفالت اصلاح شده با پلیمر تشکیل شده است ساخته شود. درجات جداگانه ای از غشاهای مایع اکریلیک، هیبرید یا پلی اورتان برای ماله، غلتک یا اسپری نیز از تولیدکنندگان مختلف موجود است.
عایق رطوبتی مایع lateks يك امولسيون مايع آماده مصرف است كه به لطف كوپليمر موجود در فرمول خود باعث ضد آب شدن و مقاومت در برابر مواد شيميايي مي شود و با افزايش چسبندگي بين ذرات داخل ملات باعث كاهش ايجاد ترك هاي مويرگي مي شود.
عایق رطوبتی قیری مایع
پوشش قیری مایع نوعی پوشش است که برای عایق رطوبتی و پوشش محافظ انعطاف پذیر مطابق با فرمول و درجه پلیمریزاسیون آن استفاده می شود. انعطاف پذیری و محافظت آن در برابر آب می تواند تحت تأثیر کیفیت درجه پلیمر و همچنین الیافی که از آن تولید می شود، باشد.
روسازی قیری مایع را روسازی آسفالتی نیز می نامند. متداول ترین کاربردهای پوشش های مایع شامل نواحی زیر کف است. این یک پوشش محافظ عالی و مواد ضد آب است، به ویژه در سطوحی مانند پایه های بتنی.
پوشش قیر مایع با استفاده از مواد پایه لاستیکی قیر ساخته شده و در کلیه سطوح افقی و عمودی کاربرد دارد. برای عایق کاری خارجی مناطقی مانند پی، زیرزمین ها و برای ایزوله کردن مناطق بسته در داخل خانه مانند حمام، آشپزخانه و توالت ترجیح داده می شود.
عایق رطوبتی غشایی
عایق های رطوبتی غشایی یکی از پرطرفدارترین عایق های رطوبتی در صنعت ساختمان هستند. این مواد؛ همچنین در کاربردهای عایق سقف به دلیل سهولت استفاده و مزیت قیمت و عملکرد بسیار ارجحیت دارد. عایق رطوبتی غشایی با کمک منبع شعله مشعل اعمال می شوند و بنابراین به خوبی به سطح می چسبند. غشا هایی که ساختمان را در برابر تمامی مایعات احتمالی محافظت می کنند و به صورت رول به فروش می رسند، با توجه به منطقه کاربرد در ضخامت ها و مدل های مختلف قابل تولید می باشند.
عایق های رطوبتی غشایی در مناطق مرطوب مانند تراس ها و سقف های شیبدار، بالکن ها، تخت گل ها، تراس های باغ، دیوارهای حائل و زیرزمین، تصفیه خانه های فاضلاب، مخازن آب، حوضچه ها، استخرهای شنا و تزئینی، آشپزخانه ها، حمام ها، WC ها استفاده می شود. همچنین در مناطقی مانند باغها و تراسهایی که با خاک در تماس هستند استفاده میشود، زیرا بهعنوان مقاوم در برابر ریشههای گیاه تولید میشود. از این رو در سقف باغ و تراس ساختمان هایی که با خاک تماس دارند استفاده می شود.
عایق رطوبتی غشایی مایع پلی اورتان
روش عایق رطوبتی غشایی مایع پلی یورتان برای قسمت سقف تخت استفاده می شود و عایق سقف را در برابر عوامل خارجی فراهم می کند. غشاهای مایع پلی اورتان بسیار انعطاف پذیر به گونه ای طراحی شده اند که تحت تأثیر عوامل خارجی قرار نگیرند.
قبل از استفاده از غشاهای پلی اورتان، باید در نظر داشت که آنها به رطوبت حساس هستند. به همین دلیل لازم است قبل از اجرا میزان رطوبت دال بتنی را ارزیابی کرده و از پوسته شدن یا شل شدن غشاها جلوگیری شود.
سهم مواد عایق رطوبتی در دوام ساختمان
برای اینکه پاسخی سالم به این سوال بدهیم که چرا به مواد عایق رطوبتی نیاز است، باید دلیل این نیاز را درک کنیم. اگر اقدامات احتیاطی مناسب انجام نشود، هر ساختمانی با مشکلات دوام مواجه است. به این ترتیب عوامل طبیعی مانند هوا، آب، باد و رطوبت بر دوام ساختمان تأثیر می گذارد.
اگر ساختمان در برابر مایعات ناشی از عوامل خارجی محافظت نشود، ممکن است با مشکلاتی مانند خرابی یا آسیب به سطوح مختلف، از پی تا بیرون، مواجه شود.
عایق رطوبتی فرآیندی است که برای جلوگیری از ورود مایعات به یک سازه طراحی شده است. اغلب اقدامات ضد آب جامعی به ساختمان اضافه می شود تا کنترل رطوبت در طول ساخت و ساز فراهم شود و پس از ساخت سازه از مواد عایق رطوبتی استفاده می شود تا هر گونه مشکلی که ممکن است با آن مواجه شود برطرف شود.
در عین حال، عایق رطوبتی باعث کاهش رطوبت داخلی، آسایش بیشتر ساختمان شده و از آسیب دیدن اشیاء داخل ساختمان در اثر رطوبت و بخار آب جلوگیری می کند. اکنون که پاسخ سوال عایق رطوبتی چیست را گرفته اید می توانید با مراجعه به بخش عایق ها محصول مورد نظر را انتخاب کنید.